香港睇醫生網首頁
健康視頻
柏金遜症是甚麼?反應遲緩代表有柏金遜?
柏金遜症相信大家也聽過,手腳震動和老人病是大家對柏金遜症的印象,為何柏金遜症會惡化?而常見年紀越大遺傳等因素跟柏金遜症有甚麼關係,一齊聽下腦神經科方嘉揚醫生點講!
發羊吊是甚麼?患上腦癇的原因和診斷方法!
腦癇俗稱發羊吊,那到底腦癇是甚麼?為甚麼會有腦癇?是不是很常見?如果曾經有腦中風會否曾加發病幾率?家族遺傳是很大的因素嗎? 一齊聽下腦神經科李可倫醫生點講啦!
男女都要接種HPV疫苗?!
上一集講解左有關子宮頸癌既成因同埋一啲可以做既檢查,但係究竟要點樣先可以防範同遠離子宮頸癌呢?答案其實就係要接種HPV疫苗,但係針對呢個疫苗既一啲疑問,就等婦產科陳安怡醫生黎同我地解答一下啦
朱古力瘤復發機會高?無法完全根治?
相信大家都知道多左有關朱古力瘤! 但係唔知道大家又知唔知道如果有朱古力瘤既話,又可以點樣醫治呢? 如果有朱古力瘤,又係咪一定要食藥或者做手術呢?坊間亦成日講,朱古力瘤復發機會高,好難完全根治🤒,究竟又係咪真既呢? 婦產科專科陳安怡醫生將會解答大家都朱古力瘤的疑問。
陰道不正常出血?小心子宮頸癌!
子宮頸癌係女性既隱藏殺手, 有唔正常既陰道出血就係子宮頸癌?咁究竟要點先可以知道自己有冇子宮頸癌呢?咁就要睇下婦產科既陳安怡醫生點樣講啦!
Copyright©2022 www.seeclinic.hk
All rights reserved